Šta sve nudi Niš?

Sa približavanjem leta i dolaskom prvih lepih dana većina nas počinje da mašta o odmoru. Kako se situacija sa globalnom pandemijom polako smiruje i granice su otvorene, činjenica je da se uveliko planiraju i putovanja u inostranstvo. Ipak, mnogo je skrivenih kutaka naše zemlje koji još uvek nisu previše posećeni i toliko prirodnih lepota koje čekaju nove posetioce, a tu su i pojedini veći gradovi Srbije, možda i nepravedno zapostavljeni, koji svakako imaju mnogo toga da ponude. Naš predlog za ovo leto jeste jugoistočna Srbija i njena „prestonica“ – grad Niš, sedište Nišavskog okruga.

Istorija Carskog grada

Niš je treći po veličini grad u Srbiji i jedan od najznačajnijih univerzitetskih, kulturnih i ekonomskih centara naše zemlje. Prostor na kome se danas nalazi grad bio je naseljen još u vreme paleolita, o čemu svedoče brojni arheološki ostaci pronađeni na lokalitetu Kremenac. Tokom istorije više puta je bio predmet osvajanja velikih sila koje su ovde imale svoje interese, a bio je i poprište nekoliko bitaka značajnih za srpsku istoriju, poput čuvene bitke na Čegru, pa je jasno da je u pitanju grad koji odlikuje bogato istorijsko i kulturno nasleđe. U doba dok su Nišom vladali Rimljani, bio je poznat pod nazivom Nais. Često ga nazivaju i Carski grad, zbog činjenice da je mesto rođenja rimskog cara Konstantina Velikog.

Strani turisti

Poslednjih godina Niš postaje sve posećenija lokacija, kako od strane naših ljudi koji ga često biraju za kraća, vikend putovanja, tako i od strane turista koji dolaze iz inostranstva. Ovome je značajno doprinelo i ponovno puštanje u rad aerodroma Konstantin Veliki, kao i činjenica da su se brojne low cost avio kompanije odlučile upravo za ovaj aerodrom kada je u pitanju njihovo poslovanje u Srbiji. Preporuka za turiste jeste i korišćenje usluga brojnih rent a car agencija koje posluju u ovom gradu, kako bi obilazak grada bio što komforniji. Sjajna opcija je i rent a car aerodrom Niš – mogućnost da vas rezervisani automobil sačeka na aerodromu odmah po sletanju.

Šta vas očekuje u Nišu i okolini?

Pre svega, tu je Niška trvrđava – simbol grada, smeštena na desnoj obali reke Nišave. Od 1979. godine smatra se kulturnim dobrom od velikog značaja. Ima izuzetno dugu istoriju, jer je prvobitno utvrđenje izgrađeno još u antičko doba, a tu se u trećem veku i rodio rimski car Konstantin Veliki. Kada je u pitanju okolina grada, preporuka je da posetite i Čegar, brdo smešteno 6 km severoistočno od grada – mesto na kome se 1809. odigrala čuvena bitka između srpskih ustanika i turske vojske. Na Čegru postoji i spomenik, Ćele kula – jedan od najznačajnijih spomenika iz Prvog srpskog ustanka. Tu je i Memorijalni park Bubanj, kao i arheološki lokalitet Medijana.

Ukoliko ste željni prirodnih lepota i netaknute prirode, nemojte propustiti da posetite Suvu planinu, ili Oblačinsko jezero, a kada je u pitanju odmor i uživanje u toplim, lekovitim izvorima, preporučujemo da se uputite u Nišku banju. 

Grad Niš čuven je i po svojim kulinarskim specijalitetima, bogatom noćnom životu i gostoljubivim domaćinima, pa nikako nemojte propustiti da posetite čuvene niške kafane i još čuvenije Kazandžijsko sokače.

Prevoz u gradu

Ukoliko ste u grad doputovali vozom, autobusom, ili avionom, moraćete da smislite način kako da efikasno obiđete grad, ali i okolinu. U samom gradu funkcioniše javni gradski prevoz, mada je naša preporuka za udobnije putovanje i bolje iskorišćeno vreme svakako iznajmljivanje automobila Niš

U svakom slučaju, Niš je definitivno grad koji vredi posetiti i uživati u svemu što ima da nam ponudi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *